Учениците на топло след първия сняг
Учениците на топло след първия сняг / dariknews.bg/ архив
Антоанета Пакова РИО
68567
Антоанета Пакова РИО
  • Антоанета Пакова РИО

Без проблем започва отоплителния сезон за над 200 училища в Пловдивска област. Всекидневно се изисква от директорите да изготвят справки за това дали се налага прекъсване на учебния процес заради студени класни стаи, висок процент болни ученици или проблеми по пътищата към учебните заведения. Това съобщи за Дарик началникът на Регионалния инспекторат по образование (РИО) Антоанета Пакова. Авария на отоплителната система е имало единствено в помощното училище „Стефан Караджа”, но тя е отстранена своевременно.

Чуйте повече в прикачения файл.

Газифицирани училища на територията на Пловдивска област засега има единствено в общините Пловдив и Асеновград, каза Пакова. Отоплението на газ е сред най-икономичните и безопасните, смятат както от РИО, така и от пожарната.  Около 30-40 % е намалението на разходите за отопление след газифицирането на училищната сграда, каза директорът на ОУ „Екзарх Антим I“ Катерина Василева. По думите й, обаче въпреки това остава необходимостта от пълно саниране на училището.

Представители на регионалната здравна инспекция в Пловдив периодично замерват температурата в училищата. До прекратяване на учебните занятия се стига само ако градусите паднат под 18, съобщават от инспекцията, в която най-много сигнали се получават от самите ученици.

Задължителните замервания обхващат всички 130 училища на територията на областта. Случаите на студени класни стаи в област Пазарджик са  единични и касаят най-често малките училища в планинските градове Велинград и Ракитово. В Смолянска област има подсигурено гориво за всички 65 училища до края на годината, съобщи за Дарик началникът на Регионалния инспекторат по образование в Смолян Иван Муцевски. Той обаче уточни, че 60% от инсталациите са доста стари и не са изключени аварии по време на зимния сезон.