Иван Тотев
Иван Тотев / Искра Койчева/ Дарик Пловдив, архив
Казусът с кино Космос
99560
Казусът с кино Космос
  • Казусът с кино Космос
Една седмица за доказване на авторските права на кино „Космос“ дава Община Пловдив. Това обяви кметът Иван Тотев по повод писмото, което е получено в администрация от адвокатска кантора, с което архитекти, начело с Любомир Шинков, претендират, че те са авторите на проекта за ремонт на емблематичната за града сграда.

„Два са тънките моменти в казуса: първо – нека за тези седем дни всеки, които има претенции за авторски права, да ги докаже и второ – дали преустройството, което правим на киното, въобще касае авторски права“, коментира Тотев. По думите му, едва ли ще излезе обаче нещо ново, защото за авторски права на сградата се говори вече близо година, но само "с изрезки от вестници".

„Писмото е получено в петък и в него с „много интересен тон“, се разяснява на Общината, че няма право да прави нищо по сградата, тъй като няма авторски права. Отделно плашат, че по закон никой няма право да дарява проекти“, обясни още градоначалникът и изрази недоумението си, подчертавайки факта, че сградата е общинска собственост.

Той е категоричен, че ако трябва, по казуса ще се стигне и до съд и подчерта, че досега никой не е представял документ за авторските права на кино „Космос“ в администрацията.

Припомням, че на общественото обсъждане на реконструкцията на сградата стана ясно, че ремонтът и обзавеждането й ще струва 5  милиона лева, а фасадата ще бъде запазена в автентичния й вид. Екипът, изготвил проекта за новата визия на киното, обяви, че ще го дари на Община Пловдив.