Възстановят кино КОСМОС в автентичния му вид
Възстановят кино КОСМОС в автентичния му вид / Искра Койчева, Дарик радио Пловдив
Кино Космос
99377
Кино Космос
  • Кино Космос
5 милиона лева ще струва цялостната реконструкция на кино "Космос". Това стана ясно по време на представянето на проекта за бъдещата визия на емблематичната за града на тепетата сграда. В сумата влиза и обзавеждането на бившето кино, уточниха от проектанския екип, изготвил проекта.  

Външният вид на сградата ще бъде запазен в автентичния й вид. Промени се предвиждат вътре, обясниха арх. Тихомир Казаков и арх. Мария Мишинова от фирма „Джордж Интернешънъл България”, които ще дарят изготвеното задание на Община Пловдив.

Възстановят кино КОСМОС в автентичния му вид
Искра Койчева, Дарик радио Пловдив

Подземното ниво на сградата ще запази техническите си и складови функции. Кабинетите на партера ще бъдат премахнати, за да може да се отвори пространството на фоайето, където ще може да се провеждат събития. За целта ще има стъклени прегради. 

На по-горното ниво ще бъде обособена малка читалня към НБ "Иван Вазов", тук ще има и два подхода към залата, която ще е на горния етаж. Самата тя ще бъде изпълнена с естествени материали, ще е за 400 човека и ще разполага с модулна система, която ще позволява сцената да се разширява или намалява. Залата ще може са се ползва, както за прожекции на филми, така и за камерни концерти или театрални постановки.

Възстановят кино КОСМОС в автентичния му вид
Искра Койчева, Дарик радио Пловдив

За цялата сграда се предвижда художествено осветление и нова климатична система. 

В обновеното кино "Космос" ще има и кафене, а разгърната площ на сградата ще е 2500 кв.м.

От думите на зам. -кмета Александър Държиков стана ясно, че местната управа има картбланш за оформянето на площадно пространство около сградата,  тъй като Общината е спечелила всички дела за отчуждаването на имотите отпред.

Управлението на кино "Космос" най-вероятно ще бъде поверено на отделно общинско звено, по примера на Дома на културата "Борис Христов", уточни още Държиков.

Самото представяне на проекта премина при почти нулев интерес от страна на обществеността. Не повече от 30 души проявиха интерес към бъдещата визия на емблематичната за града на тепетата сграда, между които културтрегери, общественици, архитекти, представители на дирекция "Култура", медии и партийни функционери. Основните въпроси, които бяха поставени, се отнасяха за предназначението и издръжката на сградата.

Градската управа вече задели 2 милиона лева за реконструкията на бившето кино. Очаква се останалите 3 милиона да бъдат осигурени от бюджета на Пловдив за следващата година. 

Още чуйте в прякото включване в новините на Дарик от представянето на проекта.