Водещи на "Темида" ще са Искра Койчева, Сашка Пушкова - бивш журналист и водещ от Дарик радио, сега пресаташе на Пловдивския апелативен съд и Галина Константинова - бивш съдебен репортер, сега пресаташе на Пловдивския окръжен съд
Водещи на "Темида" ще са Искра Койчева, Сашка Пушкова - бивш журналист и водещ от Дарик радио, сега пресаташе на Пловдивския апелативен съд и Галина Константинова - бивш съдебен репортер, сега пресаташе на Пловдивския окръжен съд / netinfo
"Темида" отново в ефира на Дарик
98810
"Темида" отново в ефира на Дарик
  • "Темида" отново в ефира на Дарик
След 10-годишно прекъсване Дарик радио възстановява излъчването на съдебната рубрика „Темида“.
 
Предаването ще се излъчва 2 пъти месечно. В него ще участват съдии от Пловдивския апелативен район, който включва, освен Апелативен съд Пловдив и още 6 окръжни и 27 районни съдилища. В „Темида“ ще се обсъждат актуални теми и проблеми, свързани с работата на съдилищата. Надяваме се, че с коментариите по различни правни  въпроси ще бъдем полезни и ще допринесем за повишаване на правната култура на слушателите. Стремежът ни ще бъде на достъпен език да обясним напр. определени процедури при разглеждането на делата, различните видове дела и тяхното движение от образуването до окончателното им приключване, различните видове наказания за престъпленията, предмет на наказателните дела и т.н.“, заяви в ефира на Дарик председателят на Апелативния съд в Пловдив Магдалина Иванова.
 
"Близо 150 броя дела от всички видове – наказателни, търговски и граждански, са разгледани през съдебната ваканция тази година в Апелативен съд Пловдив", съобщи още в ефира на „Темида“ Иванова.

По думите й, в Закона за съдебната власт е предвидено съдилищата да са в съдебна ваканция от 15 юли до 1 септември.
 
Съдебната ваканция обаче е различна от ваканциите на други органи и институции, например от тази в образователната система“, коментира Иванова и подчерта, че по време на съдебната ваканция съдът не престава да работи.
 
Въпреки че основно в този период съдиите и съдебните служители ползват своите отпуски, предварително се съставят графици така, че на работа винаги да има определен брой, както съдии, така и съдебни служители, които са необходими, за да бъде обезпечено разглеждането на определени видове дела, посочени в Закона за съдебната власт. За Апелативния съд, който действа само като въззивна инстанция, това основно са дела, за които законът предвижда разглеждането им в срок, по – кратък от един месец и наказателни дела, по които има постановена мярка за неотклонение „задържане под стража“.
 
Приблизително същия брой дела -150, са били разгледани и през съдебната ваканция миналата година. В сравнение с 2017 г. е запазен и броя на разгледаните наказателни дела – близо 60, като половината от тях касаят наложени мерки за неотклонение „задържане под стража“, обясни още председателят на Апелативния съд в Пловдив.
 
Рестарт на „Темида“ даваме с темата за бежанците и новата специалност в търговската гимназия в града на тепетата, която ще подготвя кадри за съдебната администрация, по която ще чуем и директора на учебното заведение Славейка Иванова.

Водещи на "Темида" ще са Искра Койчева, Сашка Пушкова - бивш журналист и водещ от Дарик радио, сега пресаташе на Пловдивския апелативен съд и Галина Константинова - бивш съдебен репортер, сега пресаташе на Пловдивския окръжен съд.

Първото издание на "Темида" след 10-годишно прекъсване чуйте в звуковия файл.