Таксиметровите шофьори в Пловдив отново на протест, искат оставки
Таксиметровите шофьори в Пловдив отново на протест, искат оставки / Искра Койчева/ Дарик Пловдив

Пловдивските таксиметрови шофьори отново излизат на протест срещу новия данък за превозвачи и фирми, потвърди пред Дарик радио Диян Станев от Асоциацията на таксиметровите шофьори в града. Сборният пункт е до стадион "Пловдив", а часът е 14:00.

От бранша подготвят митинг – шествие, в което се очаква да се включат представители на всички таксиметрови компании в Пловдив.

Припомням, че от Асоциацията изпратиха отворено писмо до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и депутатите от Пловдив – град в 43-тото Народно събрание.

„Във връзка с предстоящото  гласуване на второ четене на  промените в Закона за местни данъци и такси, касаещи въвеждането на Данък за таксиметров превоз на пътници,  настояваме за спешна среща с представители на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в 43-тото Народно събрание, както и с пловдивските депутати. В гласувания на първо четене проектозакон има голям доста неясни постановки, по които държим да получим повече информация и евентуално да ги дискутираме. Изключително сме притеснени от съкратените срокове, в които се приемат промените в закона, без те да са обсъдени с представители на браншовите организации.

Всички ние държим да работим в рамките на закона и да плащаме дължимите данъци и такси, но не и да бъдем облагани едновременно с данък за таксиметров превоз, корпоративен данък и ДДС. В този сектор от икономиката са заети огромен брой българи и приемането „на крак“ на толкова съществени промени слагат на карта съдбата на хиляди семейства. Засегнатите от закона само в Пловдив ще бъдат около 30 000 души“, се казва в писмото.

„Очакваме пловдивските народни представители пред зала „Чайка“, за да обяснят по какъв начин ще бъде прилаган законът. Вие сте нашите избраници в управлението на държавата и Ние настояваме  за Вашето присъствие. Защото ако днес искаме разяснения, то утре ще искаме ОСТАВКИ!“, категорични са от бранша.

На предишния протест в града под тепетата се събраха над 100 таксиметрови шофьори.