/ Дарик архив
Здравното образование у нас по отношение на сърдечно-съдовите заболявания все още не е достатъчно добро, но има известен напредък. Ролята на нас лекарите, както и на вас медиите, е по-често да говорим по тези теми, коментира в интервю за Дарик д-р Александър Гиритлиев, началник на Клиниката по неврология в УМБАЛ „Пловдив“.

Невролози твърдят, че са намалени парите за лечение на инсулт

По думите му, това е коварна болест, която има социално значение, и колкото по-рано се диагностицира, толкова повече има шанс да намали смъртността и инвалидизацията и да съхрани качеството на живот.
 
В това лечебно заведение, както и в други пловдивски и все по-масово в страната, се прилагат съвременни методи на лечение на острия исхемичен инсулт, благодарение на които постепенно се отчита намаляване на инвалидизацията, каза още д-р Гиритлиев.

Своевременна ендоваскуларна интервенция предотврати парализа след инсулт

Лекарството, което се използва, се нарича „рекомбинантен тъканен плазминогенен активатор“. То се вкарва венозно посредством инжекция, като целта му е да разгради тромба, запушил кръвоносния съд в мозъка.
 
Резултатите от лечението с интравенозна тромболиза и механична тромбектомия, както и възможностите на съвременната образна диагностика, както в страната, така и в чужбина, включително и САЩ, бяха обект на обсъждане по време на Третата национална среща на невролозите в България, посветена на лечението на болните с остър исхемичен мозъчен инсулт.
 
Срещата се проведе наскоро в Пловдив, като модератор на събитието беше акад. проф. д-р Иван Миланов дмн, председател на Българското дружество по неврология. Някои от основните лектори на събитието бяха проф. Димитър Масларов дмн, Първа УМБАЛ София, проф. Параскева Стаменова дмн, МБАЛНП „Св. Наум“, София, доц. Николай Топалов дмн, МБАЛНП „Св. Наум“, доц. Николета Трайкова, УМБАЛ „Св. Георги“, Пловдив, доц. Станимир Сираков, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, София, доц. Росен Калпачки и д-р Нурфет Алиоски, УМБАЛ „Св. Анна“, София, доц. Чавдар Бъчваров, УМБАЛ „Св. Марина“, Варна.
 
Чужд опит в лечението на мозъчносъдовите заболявания споделиха и гост-лекторите на събитието – д-р Радослав Райчев, който е интервенционален невролог в Saddleback Memorial Hospital, Лагуна Хилс, Калифорния, както и д-р Филип Киров, който към настоящия момент е част от екипа на Viborg Regional Hospital, Дания.