/ БГНЕС
Невролози твърдят, че са намалени парите за лечение на инсулт
100359
Невролози твърдят, че са намалени парите за лечение на инсулт
  • Невролози твърдят, че са намалени парите за лечение на инсулт
Здравните власти намалили със 700 лева цената на клиничната пътека, по която се заплаща един от най-добрите методи за лечение на инсулти, твърдят невролози.
 
От здравната каса обаче отрекоха тази информация. От институцията заявиха, че клиничната пътека била разделена на две, а общата и цена е увеличена. Намалението в частност било от една страна заради поевтиняване на флакони от модерни лекарства, а от друга – поради факта, че в България клиниките, които могат да прилагат въпросния метод за лечение на инсулти, били по-малко от 40.

Ето защо са супер полезни фибрите
 
Ето какво каза пред Дарик доц. Росен Калпачки от Клиниката по нервни болести в болница „Св. Анна”: "Еволюционното лечение, новото лечение, наречено венозна тромболиза, позволява във времевия интервал между три-четири часа от началото на инсулта, прието е четири часа и половина от началото на инсулта, ние да приложим лечение, което спирайки кръвосъсирването в целия организъм за определено време, разтваря тромба, който е запушил артерията. След Нова година се оказа, че за същата работа, със същите условия и същите изисквания Касата ще ни плаща 700 лева по-малко, което е повече от 20%, без никакви отстъпки във входната част. То няма и как да има отстъпки".
 
Той обясни в какво се състои работата на тези специалисти: "Имате да организирате денонощно готовност да приемате хора от всякъде във всякакво състояние – от ходещи, до болни в кома, денонощно, 365 дни в годината и да се справите в рамките на няколко минути да ги диагностицирате, да извадите от джоба на престилката си спасителното лекарство и да направите инжекция, да му се направи спешна лаборатория, скенер, да се свика екипът, да се огледа всичко и да се вземе решението, защото не на всеки пациент може да се приложи това лечение”.

Своевременна ендоваскуларна интервенция предотврати парализа след инсулт
 
Според него поевтиняването на пътеката ще промени начина им на работа: "700 лева струва един флакон от това лекарство. Аз не съм получил аргументи, но държа да кажа, че съм тук преди всичко от името на себе си и на човек, който работи всеки ден тази работа. Може би подписалите го имат някакъв резон и доводи. Въпросът е, че аз не съм излагал доводи в посока намаляване на цената. По реакцията, която получавам от колегите си втора седмица, ми се струва, че по-голямата част от хората, които работят тромбозили, не са попитани дали парите са им много".