Ето защо са супер полезни фибрите

/ ThinkStock/Getty Images
Голямото количество фибри в храната намалява риска от ранна смърт заради рак или сърдечносъдово заболяване, както и от диабет тип 2, съобщи Би Би Си, позовавайки се на новозеландски учени.
 
Освен това хранителен режим с много зърнени храни, зеленчуци и плодове поддържа теглото, кръвното налягане и холестерола в желаните граници.
 
Фибрите са евтини и достъпни. Много малко хора обаче консумират необходимите за здравето минимум 25 гр дневно. А е добре количеството да е дори повече от 30 гр. Във Великобритания 30 гр фибри дневно приемат само 10 процента от хората.

Хапвайте круши, за да сте здрави (ВИДЕО)

плодове
ThinkStock/Getty Images

Повече фибри има в пълнозърнестите храни, бобовите храни, подовете и зеленчуците. Една филийка пълнозърнест хляб съдържа 2 гр фибри, купичка варено броколи - 5 гр, 1 среден портокал - 3 гр, 1 купичка черен боб - 5 гр, една ябълка с кората - 4 гр, 2 моркова - 6 гр.
 
Учените от университетите на Отаго и на Дънди са анализирали 185 изследвания, извършени през предишните 40 години, както и резултатите от 58 клинични изпитания с повече от 4600 участници. Те описаха резултатите в сп. "Лансет".

Как трябва да се хранят жените според възрастта си

Млечните продукти, ябълките, портокалите и ягодите са само част от най-полезните храни за мозъка
ThinkStock/Getty Images

Хората, консумиращи много фибри, намаляват риска от смърт от сърдечносъдово заболяване, инсулт, диабет или рак на дебелото черво с 16 до 24 процента. За всеки допълнителни 8 гр фибри в храната опасността от тези заболявания намалява с 5 до 27 процента.
 
Преди години фибрите били смятани за безполезни, освен за перисталтиката, защото човешкото тяло не може да ги усвоява. Те обаче предизвикват чувство на ситост и променят начина, по който се абсорбират мазнините в тънките черва. Най-значима е ролята им обаче в дебелото черво, където с тях се хранят чревните бактерии и произвеждат различни продукти, като мастни киселини с къси вериги, които се абсорбират от организма.

10-4-2-1 - японската тайна за здраве и дълголетие

есенни плодове
ThinkStock/Getty Images