/ ThinkStock/Getty Images
Страната на изгряващото слънце отдавна се е превърнала в оазис на столетниците.

Здравословният начин на живот на японците спомага да живеят до 75 години в добро здраве, често без да се налага да приемат лекарства. Средната продължителност на живота им, според Световната здравна организация, е 82 години. Те са на първо място сред развитите страни по най-малък процент на затлъстяване – едва 3%.

Учени откриха нова причина за дълголетието

Да не говорим, че жените запазват стройната си фигура и кадифена кожа до старини.

И това не се дължи на гените им, както си мислят повечето хора, защото експерименти доказват, че японци, преминали на диета, характерна за западния свят, почти задължително затлъстяват.

Хранителните навици на японците са пример за подражание в борбата с наднорменото тегло и нездравословния начин на живот на модерните затлъстяващи хора.

суши
ThinkStock/Getty Images

Менюто на японците съчетава изключително добре приема на енергия, приятен и подходящ размер на порцията, питателност и здравословен избор. Според тях най-важното е в менюто да бъдат включени повече риба, зеленчуци и плодове. Големината на порциите да е по-малка, храненето да става бавно и ритуално, гарнирането на порциите да става със здравословни храни, като ориз и тофу, например.

10-4-2-1 – това е една от тайните формули на японците за здраве и добър живот. А какво се крие зад нея?!

Какви са плюсовете и минусите от пиенето на кафе? (ВИДЕО)

За всички почитатели на кафето е важно да знаят, че между последната чаша кафе за деня и съня трябва да са минали 10 часа.

Откажете се от късните вечери, съветват кардиолози

Ако сте фенове на късните вечери, трябва да забравите за това. Между последното хранене и момента, в който ще се отдадете на сладка дрямка, трябва да са минали поне 4 часа.

Алкохолното питие, което носи ползи за здравето

Два часа
трябва да е времето между последното питие и съня.

И последното, но според нас най-трудно правило, един час преди лягане трябва да изключите телевизора, компютъра и да оставите телефона, за да се насладите на спокоен и блажен сън, а сутринта да се събудите пълни с енергия и готови за нови приключения.

японска формула
netinfo


За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук