Пиенето на кафе сутрин е ритуал за много хора, действа ободряващо и има много полезни свойства. За съжаление и негативите не са малко. Ако сте страстни почитатели на кафето, сигурно много пъти са ви казвали да се откажете. Ето плюсовете и минусите от пиенето на кафе:

Ползи от пиенето на кафе

Кафето съдържа антиоксиданти, витамини и минерали, както и няколко хранителни протеини. Изследванията показват, че консумацията му намалява риска от някои заболявания като паркинсон, алцхаймер, диабет тип 2, камъни в жлъчния мехур, пристъпи на астма, намалява значително риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. и др.

Хората, които пият по три до четири чаши кафе на ден е вероятно да имат повече ползи за здравето, отколкото вреди, сравнение с тези, които не го обичат.

Как правилно да пием кафе сутрин


Кафето също е свързано с по-нисък риск от различни видове рак. Учените са установили, че дамите, които редовно пият черната напитка, е много по-малко вероятно да развият отрицателен естроген-рецептор рак на гърдата. Особено ако пият по пет и повече чаши на ден. Кафето намалява опасността и от други видове рак - рак на простатата и рак на черния дроб.

кафе
ThinkStock/Getty Images

Негативни ефекти

Макар и кофеинът да има положителен ефект, прекомерната му консумация може да има и негативни ефекти. Те включват: безсъние, високо кръвно налягане, намаляване абсорбацията на някои витамини и минерали, като магнезий, цинк и желязо, стомашни киселини.

Кафето - горчивото изобретение на Сатаната

Кафето съдържа съставки, някои от които се появяват вследствие на процеса на печене. Сред канцерогените, получили от високите температури, са катрани, пиримидин, полициклични ароматни въглеводороди.

кафе
ThinkStock/Getty Images

Кафето е сред дърветата, които се обработват силно с пестициди.

И още:

Кафето помага за свалянето на килограми

Кафето намалява риска от множествена склероза

Кафето блокира действието на витамините в организма

В какви количества е полезно кафето

Дали кафето е опасно, ще трябва да решава американски съд