Кафето намалява риска от множествена склероза
Кафето намалява риска от множествена склероза / Thinkstock/Getty Images

Изпиването на няколко чашки кафе дневно намалява риска от множествена склероза, сочат резултатите от изследвания в Швеция и САЩ, цитирани от Франс прес.

"Консумацията на кофеин вече бе свързана с намаляване на риска от болестта на Паркинсон и болестта на Алцхаймер, а изследването ни разкри, че кофеинът има също потенциален защитен ефект срещу множествена склероза", заяви невробиоложката д-р Елън Моури от медицинския факултет на университета "Джонс Хопкинс" в Балтимор. „Това потвърждава схващането, че кофеинът има благотворен ефект върху мозъка".

Получените резултати ще бъдат представени в рамките на годишната конференция на Американската академия по неврология във Вашингтон от 18 до 25 април.

Учените анализирали резултатите от шведско изследване, обхванало 1629 души, засегнати от множествена склероза, и 2807 здрави доброволци. Те анализирали също резултатите от изследване в САЩ, обхванало 1159 души, засегнати от болестта, и други 1172 участници в добро здраве.

Учените установили какви са свързаните с консумацията на кафе навици на засегнатите от множествена склероза участници в Швеция и САЩ. Данните се отнасят за 1 до 5 години преди появата на симптомите сред участниците в САЩ и до 10 години преди появата им в групата на участниците в Швеция. Били взети предвид също други фактори, като възраст, пол, индекс за телесна маса и излагане на слънце.

Оказало се, че рискът за онези участници в Швеция, които не пиели кафе, е 1,5 пъти по-голям, отколкото за участниците, които изпивали най-малко 6 чашки кафе дневно. В САЩ увеличаването на риска е сходно, но е направено сравнение с участници, които изпиват най-малко 4 чашки кафе дневно.

"Кофеинът трябва да стане обект на изследване за въздействието му върху рецидиви на множествената склероза", отбеляза д-р Моури.

Цените на различни видове кафемашини можете да сравните тук

Източник: БТА