Тайната на ароматното кафе се крие в използваната вода
Тайната на ароматното кафе се крие в използваната вода / Thinkstock/Getty Images

Тайната на отличното кафе не е в луксозните машини и скъпите зърна, а в използваната вода, защото минералите са ключови за освобождаването на аромата, съобщи в. "Дейли мейл". Съставът на водата променя коренно вкус на напитката, сварена от едни и същи зърна. Ако тя е мека, резултатът не е толкова добър.

Учени от университета на Бат провериха как различната вода се отразява на кафето. Те установиха, че високите нива на магнезиеви йони подобряват извличането на кафеения екстракт, а високите нива на бикарбонат са лоши за вкуса. Водата с много натрий, каквато се получава при омекотяването й, също не е подходяща.

"Кафеените зърна съдържат стотици химикали - каза Кристофър Хендън от екипа. - Точният състав зависи от вида на зърната и как са опечени. Вкусът на напитката се определя от това доколко съставките са извлечени от водата. За това има значение също как е смляно кафето, на каква температура и под какво налягане то се вари, както и продължителността на процеса. Резултатите ни показаха, че съставът на водата е ключов за пропорцията между захари, скорбяли, основи и киселини, които се извличат от даден вид зърна".

Европейската асоциация за гурме кафе поставя акцент върху измерването на йонната проводимост на използваната вода. Според британското изследване обаче по-важна за екстракцията е пропорцията на йоните.

Източник: БТА