Съветът по туризъм внесе жалба срещу решението на ОбС за размера на такса  Смет
Съветът по туризъм внесе жалба срещу решението на ОбС за размера на такса Смет / netinfo
Жалба срещу решението на Общински съвет за размера на такса „Смет” е внесъл Съветът по туризъм в Административния съд, съобщи за Дарик председателят на съвета Любозар Фратев. Основният мотив е, че не са спазени законовите разпоредби за доказване цената на услугата, допълни той.

Според него, ако магистратите спрат изпълнението на гласуваната от Общинския съвет на последната сесия наредба, бизнесът ще плаща за чистота миналогодишните суми. Това означава с около 50% по-малко в сравнение с актуализирания размер на таксата. Причината е, че промилите за фирми останаха 6, колкото бяха и през 2008-а, но дължимите за услугата пари вече се изчисляват на база увеличени с 50% данъчни оценки.

Собствениците на хотели и заведения са категорични, че не е редно да плащат за поддръжка и хигиенизиране на междублоковите пространства и другите общи територии, тъй като не ги цапат. Основен аргумент при оспорването на размера на такса „Смет” обаче е, че тя е разходопределима, а администрацията не е защитила общите разходи за сметопочистване, сметоизвозване и другите дейности по хигиенизирането на града.