Саботаж на сесията в Девин
Саботаж на сесията в Девин / netinfo
От инициативния комитет плашат с гражданско неподчинение

Общински съветници саботираха извънредното заседание на градския парламент в Девин, на което трябваше да се разгледа предложението на инициативния комитет „За Девин“, за свикването на местен референдум, свързан с една от пещерите в региона и минералния извор в Беденски бани.

От 17 съветници, в Сесийната зала бяха едва 7. Най-много отсъстващи имаше от управляващото мнозинство, като от 8 съветника, в залата беше само един – Руси Чаушев, който е председател на местния парламент. След изчакването от няколко минути, стана ясно, че не може да се събере кворум и не бе даден ход на заседанието. В залата имаше и десетки граждани, които разчетоха отсъствието на съветниците, като саботаж. Според Чаушев, четирима от тях са предоставили болнични листове, а трима се обадили, че са възпрепятствани да присъстват. Между тях имаше и двама, които са се подписали и под докладната, която е внесена за въпросното извънредно заседание.

В най-скоро време ще свикаме заседание, на което ще бъде обсъдено предложението за местен референдум, но явно днес нямаме кворум“, коментира Чаушев. Той отказа да обяви датата и часа на следващото заседание, въпреки натиска на част от присъстващите граждани в залата. Желанието на инициативния комитет е, референдумът да се проведе на 26 март, с пресрочите избори. Според кмета на община Девин Красимир Даскалов, искането за референдума няма да издържи чисто юридически и дори съветниците да вземат решение за народното допитване, то областният управител щял да го спре, както и съдът след това.

Що се отнася до минералния извор в Бедански бани, при нас няма внесено официално искане, водата от каптажа да бъде отведена до Пампорово. Пещерата – „Дяволското гърло“ е държавна собственост и тя е предоставена за стопанисване на Българския туристически съюз (БТС), а те от своя страна - на туристическо дружество, няма как ние да се разпореждаме с нея“, коментира Даскалов. Той пресметна, че до няколко месеца, минералната вода от въпросният извор отново ще потече в Девин и ще има достатъчно за всички хотели в града и желаещи да ползват лековитата течност. Според него, Девин само може да има полза от Пампорово, ако бъде включен в общ рекламен продукт. Освен това, Даскалов изрази и съмнения относно събирането на подписите за свикването на референдума. „Те се събираха по къщите, предприятия, като някои хора по селата са били заблуждавани да се подписват, като са им изтъквали съвсем други доводи. Общината не е одобрявала местата, където да се събират подписите, а вече имаме и жалби от хора, които си оттеглят подписите“, категоричен бе Даскалов.

От своя страна инициативният комитет „За Девин“, се заканиха още тази седмица да организират митинг, който да прерасне в гражданско неподчинение, в знак на протест, относно отношението на местната власт към гражданите на общината.

Ние знаем как да си отстояваме правата, както се борихме за болницата, така ще го направим и за минералната вода. Това ни е единствената надежда за развитието на нашата община“, коментираха от инициативния комитет. Те изразиха притеснение, че ако се направи водопровод до Пампорово, то вече в Девин няма да има за какво да идват туристите, и градът ще изчезне от туристическата карта на България.

„Общината не е в завидно финансово състояние, напротив и не виждаме, защо трябва да се лишава от приходите, които може да и влизат по сметките от пещера Дяволското гърло. Ние не искаме да се сменя статута ѝ, нека тя отново да е държавна собственост, но нека бъде предоставена от БТС за стопанисване на Община Девин“, коментираха от „За Девин“.

Те изчислиха, че приходите от пещерата възлизат на няколко стотин хиляди лева на година, а в момента те отиват в дружество, което се ръководи от бащата на зам.-кмета на общината Владимир Солаков. „Още в петък ще организираме митинг пред сградата на Община Девин, след което започваме и гражданско неподчинение и ще продължим, докато ръководителите не се вслушат в искането на хората и насрочат допитването“, категорични са от инициативния комитет. От "За Девин" се заканиха и да сезират прокуратурата, относно издадените болнични листове на съветниците, като според тях GP-итата са издали документи с невярно съдържание. 

Общо 1 916 подписа са внесени за референдума, като в около 300 от тях са открити нередности от ГРАО, стана ясно още на проваленото вчера заседание на ОбС – Девин. В залата присъстваха и всички бивши кметове на общината от 1990 г.