Съд и избирателна комисия умуват за отстраняване на кмета на Стамболийски
Съд и избирателна комисия умуват за отстраняване на кмета на Стамболийски / netinfo
Дело за отстраняване от поста на кмета на Стамболийски Иван Атанасов заради упражняване на търговска дейност в нарушение на закона започва днес в Административния съд в Пловдив. То е образувано по жалбата на СДС – Стамболийски срещу отказа на Общинската избирателна комисия да отстрани от длъжност кмета, който 5 месеца след изборите все още е собственик на фирма.

Независимият кандидат- кмет от последните избори Димитър Андонов, който тогава бе подкрепен и от БСП,  ще внесе днес в Общинската избирателна комисия данни от Търговския регистър, според които настоящият кмет е съдружник в още две търговски дружества – регистрираното в Пловдив ООД “Атанасов, Попов и сие” и софийска фирма.

Досега бе известно само, че управникът на Стамболийски, известен с прозвището Графа, продължава да е собственик на ЕТ “Иван Атанасов”. Кметът твърди, че е подал заявление едноличното дружество да бъде прехвърлено на съпругата му, но съдът е отказал да впише промяната. Според председателя на СДС – Стамболийски Марин Налбански, Атанасов само формално е изпълнил законовото си задължение, като умишлено не е приложил към договора за продажба задължителните и стандартни за всяка сделка документи, което прави невъзможно вписването й в съда.

Срещу кмета на Стамболийски, който кара трети мандат, тече още едно дело – в Окръжен съд, което касае длъжностни престъпления от предишния му мандат. Те са свързани с превишаване на права в нарушение на решения на Общинския съвет, по някои от които има и директни щети за общината. На последното си заседание съдът насрочи тройна медицинска експертиза на здравословното състояние на Графа заради многобройните отлагания на делото заради болнични на обвиняемия.