/ Sofia photo agency- архив
Майстори-изнудвачи стряскат хората от пазарджишкото село Росен от около две седмици. Строителите предлагат от врата на врата ремонти на покриви. Започват по уговорка за една цена, но накрая оставят работата недовършена и рекетират хората за много повече пари, плашат ги със закани и заплахи.

Схемата за този вид строителен рекет не е нова в Пазарджишко, даже напротив - в последните години десетки са жертвите на подобни любители на лесни пари. Както винаги, и сега те си избират възрастни и беззащитни хора - самотни или двойки.

Една от жертвите им е Стоян. Той живее сам в доста стара къща. Един ден на вратата му потропал едър мургав мъжага и му предложил да поправи покрива. След него дошли още четирима. Колата си умишлено оставили далеч от мястото, за да не види човекът номера.

Първо поискали 700 лева за материали. Срещу тези пари донесли две връзки летви и неголямо количество греди. До последно не казвали колко ще струва всичко. Работили няколко часа, а накрая поискали 4100 лева за 65 кв.м, без дори работата да е довършена. Взели всичките налични 2500 лева на човека и се заканили, че пак ще дойдат и ако не им даде още, ще се качат и ще изпочупят керемидите. Стоян толкова се изплашил, че в уречения ден от сутринта до тъмно не посмял да стъпи в собствения си дом.

Човекът доста късно се сетил да сигнализира в полицията. Засега строителите-изнудвачи не са заловени, тъй като няма подадени почти никакви данни, водещи до самоличността им. Селото обаче е под наблюдение на участъковите полицаи. А човекът си е направил извода - да не допуска повече непознати в дома си. Тепърва ще трябва да търси още пари за майстори, които да довършат покрива - капаците не са замазани, а вероятно ще изскочат и други проблеми.

Рекетьорите се опитали да прилъжат и друго възрастно семейство. Синът им не бил вкъщи, но разбрал навреме и изпратил приятели да прогонят псевдостроителите.