Освобождението на Смолян
Освобождението на Смолян / снимка: Адриан Кулев
Смолян отбеляза тържествено 106 години от Балканската война и Освобождението на Родопите от османско владичество. Особена тържественост доби празникът, когато се проведе тържествената заря-проверка, с която бяха почетени имената на героите, участвали в Балканската война, освободителна за Родопите и Смолян. В ритуала участва 101 Алпийски полк. Гост на тържествата беше председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.  

„106 години ни делят от онези паметни 19, 20 и 21 октомври на 1912 г., станали разделителна линия между подтисничеството и свободата в историята на Родопския край. Те са повод, който осмисля същността и съдържанието на Празниците на Смолян и на останалите селища в планината. Карат ни да си спомним за саможертвата на хилядите знайни и незнайни синове и дъщери на България, оставили кости по сипеите на планината, пролели мъченическата си кръв за Освобождението на Родопите и превърнали връх Кавгаджик, наречен днес Средногорец, във връх на нашето национално самочувствие и българска гордост”, каза в тържественото си слово кметът Николай Мелемов.

„Поклон пред пълководския талант на полк. Владимир Серафимов – освободителят на Родопите, олицетворение на бойния дух на Българската армия. Пред неговите храбри войници - героите от 21-ви Средногорски полк, които се врекоха на родопската свобода. Не са забравени думите му: „Аз не ще отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител!”

Ние помним саможертвата им в името на Свободата, на Отечеството. 

Помним и техния завет – да бъдем единни в името на Майка България!

Днес, на Празника на Община Смолян, събираме в едно своята признателност, преклонение и нашето верую в силата на духа, родолюбието и свещената българска свобода!

Нека с достойнство и толерантност обединим стремежите си за просперитет на държавата ни и да работим за успешното бъдеще на Родопския край.

Честита 106-та годишнина от Освобождението на Родопите! Бъдете здрави и благословени, обичайте Смолян, Родопите и България! , поздрави смолянчани Мелемов. 

Тържествена и вълнуващо слово за празника на Смолян произнесе и председателят на парламента Цвета Караянчева. Преди това тя прие рапорта на командващия зарята. 

„Всяка година, тук, в сърцето на Родопите, ние тържествено и подобаващо отбелязваме освобождението, възкресението и възвръщането им в лоното на Майка България”, отбеляза в приветствието си председателят на парламента.

Днес отдаваме дължимото на тези, които с делата си сътвориха съвременна България, прекланяме се пред паметта на героите, заяви Цвета Караянчева. Тя подчерта, че днешният празник има душа и ни дава памет, че ни събира, заличава различията, дава ни обединението, от което така силно се нуждаем в мигове на изпитания, и ни прави благодарни българи.

Днес ние сме длъжни повече от всякога да не забравяме, че свободата на Смолян и на Българските Родопи се роди на щиковете на родната войска, че тази свобода беше донесена от братя на братя и затова трябва да се поклоним пред бойните знамена и пред строя на Българската армия, допълни председателят на парламента. Длъжни сме да помним, защото сме българи, призова още Цвета Караянчева. Тя каза още, че пътят от 3 март до 21 октомври е пътят на Голготата и Възкресението.

Тържествено слово по повод Празника на Смолян и годишнината от Балканската война, освободителна за Родопите, произнесе и областният управител Недялко Славов. 

На тържествената заря проверка присъстваха депутатите д-р Даниела Дариткова, д-р Красимир Събев, Дора Янкова, председателят на Общинския съвет инж.Данчо Киряков, архимандрит Висарион, командирът на 101 Алпийски полк полковник Димитър Кацаров, зам.-кметът Марин Захариев, секретарят на община Смолян Момчил Николов, общински съветници и др.