Сините - за приватизация на ДКЦ-та, но не в условия на криза
Сините - за приватизация на ДКЦ-та, но не в условия на криза / Dariknews.bg

Приватизацията на ДКЦ-та трябва да се направи с ясна здравна стратегия и в подходящо време. Това заяви д-р Златко Илиев от градското ръководство на СДС. Позицията на дясната партия е, че раздържавяването на диагностично-консултативните центрове трябва да се прави, но не по време на криза.

Според д-р Илиев, решението за приватизация на медицинските заведения отново се взима без ясна стратегия, подхвърлят се идеи за референдум, а управляващите не са обяснили какви са причините, които налагат точно в този момент приватизацията. Няма и гаранции, че след раздържавяването на ДКЦ-тата ще се запази обемът на извършваната здравна услуга и качеството й, уточни той.

На практика здравната услуга е приватизирана и сега е необходима само промяна в собствеността на сградния фонд, каза д-р Илиев. Сините са на мнение, че за да има промени в здравната реформа е необходим финансов ресурс. Около това мнение са се обединили и пациентски организации. Необходими са също и гаранции за качеството на здравната услуга, допълни той.