Шефът на Спешна помощ: Може да се стигне до откази на повиквания
Шефът на Спешна помощ: Може да се стигне до откази на повиквания / netinfo
Лекарите от Спешна помощ ще дават дежурства над норматива, за да покрият повикванията, каза шефът й д-р Иван Стойнов. Засега ръководството не планира намаляване на екипите, макар от началото на месеца да са съкратени 12 лекарски щата, а 12 от работещите са подали предизвестия за напускане. Ако напуснат още хора обаче, сигурно ще се стигне и до отказване на случаи и пренасочването и към други структури, предупреди д-р Стойнов.

В Спешна помощ нямат информация откога ще влезе в сила обещаното увеличение на брутната заплата с 15%. Ниското заплащане и голямото натоварване са основните причини кадрите да бягат. И в момента в Спешната помощ има 12 вакантни места.

Около 70% от 100-те хиляди повиквания годишно на линейките всъщност не са за спешни състояния, сочи статистиката на пловдивския център. 22 000 от пациентите, които са ни викали се хоспитализират, други 10% могат да бъдат реанимирани в домашни условия, в останалите случаи вършим работата на джипитата, обясни д-р Стойнов. Той посочи, че спешните екипи, особено в малките селища, през нощта и в почивните дни са единствената възможност човек да получи някаква медицинска помощ.

От Министерството на здравеопазването опровергаха тиражираните информации за предстоящо закриване на Спешната помощ като самостоятелно звено и връщането й “под шапката” на болниците. От пресцентъра уточниха, че министър Евгений Желев е имал предвид само позициониране на нейните линейки в болниците, за да покриват всички квартали. Според много медици  това е първа крачка именно към закриване на Спешна поомощ. Председателят на здравната комисия в парламента Борислав Китов смята, че това ще доведе до безконтролно увеличаване на болните, които се хоспитализират. Рискът идва не от проблеми при диагностиката, а от стремежа за усвояване на повече средства по клиничните пътеки, обясни доц. Китов.

Още чуйте от интервюто на Мария Троева и Митко Лишев с д-р Иван Стойнов