Сергей Станишев в Смолян за празника на града
Сергей Станишев в Смолян за празника на града / снимка:Sofia Photo Agency

Министър–председателят Сергей Станишев ще бъде днес специален гост на празника на Смолян. Той ще посети дома за стари хора в село Фатово и ще пререже лентата на обновената  улица „Капитан Петко войвода” .

По традиция празникът на Смолян се посвещава на Освобождението на Родопите от турско робство. Тази година се навършват 96 години, откакто войните от 21-ви Средногорски полк отвоюват свободата на Родопския край, останал 34 години след Освобождението на България в пределите на Османската империя.

По повод 100-годишнината от обявяването на Независимостта на България премиерът ще награди изявени общественици, действащи военни, запасни офицери, сержанти и войници от Смолян.

Кулминацията на тържествата започва от 19 часа, когато Станишев ще даде началото на митинг-зарята на площад „България”. Артистите от Родопския драматичен театър „Николай Хайтов” и ансамбъл „Родопа” ще направят театрална възстановка на историческите събития от 1912 г. На най-голямата сцена в Родопите тази вечер ще пеят Николина Чакърдъкова, Валя Балканска, Христина Лютова и Младен Койноров.

Община Смолян осигурява безплатни автобуси за всички, които искат да се качат на връх “Средногорец”.Гости на празника ще бъдат и  официалните делегации от побратимените на Смолян градове Кищ пещ – Унгария, Въро – Естония и Белци - Молдова.