/ специални сили
С военен церемониал Съвместното командване на специалните операции (СКСО)-Пловдив отбеляза 79-та годишнина от сформирането на Парашутната дружина и създаването на българските Специални сили, чиито наследник са.

Строя на личния състав на военното формирование при командирът на командването генерал-майор Явор Матеев. Пловдивският митрополит Николай и свещеници отслужиха молебен за здраве и водосвет.

БТА

Със светената вода бяха поръсени бойните знамена на командването и военнослужещите. Гости за празника на СКСО бяха областният управител на Пловдив област Йордан Иванов, представители на местната власт, командири на военни формирование от гарнизон Пловдив, бивши командири и военнослужещи. 

БТА

През пролетта на 1942 година се взема решение са създаване на парашутна дружина към Военновъздушните войски на Негово величество, като около 300 бъдещи парашутисти са избрани след конкурс измежду 5000 кандидати от поделенията на цялата българска войска. В края на годината те са изпратени на обучение в парашутно училище в Германия.

БТА

Дружината е сформирана с поверително писмо от 18 март 1943 година с командир кап. Любомир Ноев, сочат исторически данни, припомнени по време на церемонията днес. Бойното кръщение на парашутистите е по време на Втората световна война на страната на антихитлеристката коалиция на 18 октомври 1944 година.

С много героизъм, жертви и ранени, българските десантчици изпълняват поставената им задача. След редица трансформации от 2019 година Силите за специални операции са обединени в Съвместно командване на специалните операции на Българската армия. 

БТА

Със заповед на министъра на отбраната, на началника на отбраната на Българската армия и на командира на СКСО, за високи резултати при изпълнение на служебните задължения, принос към отбраната на страната и празника, с отличителни знаци, предметни награди и грамоти бяха наградени военнослужещи от военното формирование. 

БТА

БТА