С уникална изложба от колекцията на Дарик отваря врати Дом на етносите в Пловдив
С уникална изложба от колекцията на Дарик отваря врати Дом на етносите в Пловдив / plener.bg
Албена Спасова за изложбата ЗАЕДНО
85685
Албена Спасова за изложбата ЗАЕДНО
Албена Спасова за изложбата ЗАЕДНО
  • Албена Спасова за изложбата ЗАЕДНО
  • Албена Спасова за изложбата ЗАЕДНО

С картини на 25 автори, сред които арменци, българи, евреи, македонци, румънци, сърби, турци и други, избра да отвори вратите си Домът на етносите в Пловдив. На 31 март с изложба ЗАЕДНО /избрано от колекцията на Дарик радио, къщата в подножието на Трихълмието на ръка разстояние от Античния театър, ще посрещне първите си гости. Сред официалните лица се очакват представители на местната власт, дипломати от посолствата на Република Армения, Израел, Руската федерация, Република Турция и Италия, както и генералните и почетните  консули в Пловдив. Специално ще е присъствието на пловдивските художници Атанас Хранов и Ицко Мазнев, чиито картини, заедно с платната на Станимир Видев и Кольо Карамфилов, ще могат да се видят в изложбата на художници от 7 държави, участвали в пленерите “Звук и цвят”.

Експозицията е селектирана специално за случая от колекцията на Дарик, с помощта на  Албена Спасова от Съюза на българските художници.  По думите й „Сред участниците са всички чуждестранни артисти, гостували в пленерите на Дарик през последните 17 години; на изявени български автори, представящи етническото разнообразие по нашите земи както и на няколко художници, чийто творчески и житейски пътища са свързани със забележителната пловдивска школа – превърнала се в знак в изобразителното ни изкуство. Мнообразието и богатството от стилове, естетически възгледи, жанрове и техники е основното достойнство на изложбата. В едно общо духовно пространство са обединени  произведения на различни творчески поколения с възрастов диапазон - 50 години, дело на емблематични фигури и на дебютанти; на професори и току що завършили студенти. Изложбата „Заедно” е убедително доказателство за това, че изкуството е онази универсална територия, където условностите от етническо и/или геополитическо естество  не съществуват“.

Mинистър- председателят на Република България Бойко Борисов и от Администрацията на Президента Росен Плевнелиев изпратиха поздравителни адреси по повод официалното откриване на Дома на етносите в Пловдив, в които изразяват подкрепата си за проекта. В официално писмо до журналистите Екатерина Костова и Лалка Златанова, чиято идея е откриването на Дома, премиерът Бойко Борисов пише, че високо оценя усилията  да се представи по един оригинален начин многообразието, което Пловдив е съхранил, както и  насърчаването на  толерантността и разбирателството. “Това е отговорно отношение не само към богатството на културния живот, но също и към съхраняване ценностите в обществото. Убеден съм, че по-доброто взаимно познаване на различните етноси е условие за по-голямо разбирателство помежду ни и ще ни позволи да живеем по-добре заедно”, пише в поздравителния си адрес  министър-председателят.

Дом на етносите отваря врати благодарение на общите усилия на пловдивските арменци, евреи, италианци, роми, руснаци и турци. Посланието е за толерантност и разбирателство, в контекста и на спечелената от Пловдив титла Европейска столица на културата 2019. Очаква се представителите на всички етнически общности да подпишат Меморандум за ненамеса в политическите и религиозни дела.

Още за Дома на етносите може да видите на фейсбук страницата в интернет.