Риск е акушерки без опит да практикуват частно
Риск е акушерки без опит да практикуват частно / netinfo

Недопустимо е акушерки на самостоятелна практика да водят високорискова бременност, защото там е нужна компетентна лекарска намеса. Това заяви пред Дарик директорът на АГ клиниката в Университетска болница ”Св. Георги” в Пловдив проф. Никола Милчев. По думите му, възможността за частни акушерски практики от 2007 година заради синхронизирането на европейското и българското законодателство, крие големи рискове.

Акушерките проследяват бременноста и пускат необходимите изследвания, но само при нискорисковите случаи. Те не могат да откриват признаци за аномалии при майката или плода, защото това става единствено чрез ефограф, а в България за работа с тях се изисква лекарска квалификация. Подобно е положението и с генетическите изследвания, като например вземането на околоплодна течност, които са много сложни.

Преминалите на самостоятелна практика акушерките, не бива да прекрачват границата на професионалния морал и трябва да имат реална представа докъде стига компетентността им. Акушерката може да извършва самостоятелно всички манипулации при раждането, но само в присъствието на лекар и задължително в родилна отделение. Раждането в домашни условия се практикува само в изостаналите държави и ще ни върне 50 години назад, каза още проф. Милчев.