/ БГНЕС, архив
РИОСВ-Пловдив извърши незабавна проверка след получен сигнал за запрашаване на Пазарджишко шосе от дейността на площадка за обработка на кариерен материал. На място експертите установяват запрашаване в района на обекта, а на главния път - на 7 км от Пловдив за Пазарджик, е образуван облак от прах.

Глоби за 126 хиляди наложиха от РИОСВ за месец

За констатираните нарушения екоинспекторите дават предписания за предприемане на мерки, свързани с почистване на площадката  и оросяване с цел недопускане на неорганизирано емитиране на прах в атмосферата и преустановяване извозването на натрошения материал, до създаване на необходимите условия. Срокът за изпълнението е незабавен.

При последващ контрол експертите установяват, че площадката на обекта не е почистена от отложения прах, не е извършено оросяване. Извозването на натрошения инертен материал продължава. В резултат на движението на транспортните средства се емитира неорганизирано прах в атмосферата.

Пловдив и областта се включват активно в кампанията за почистване

Заради непоставянето на платнища на камионите при извозване на инертния материал са уведомени Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и КАТ, за да предприемат мерки съобразно тяхната компетентност.

За установените нарушения от РИОСВ ще бъдат предприети административно-наказателни мерки, предвидени в екологичното законодателство.