/ dariknews.bg
Близо 126 000 лв. са събраните суми от санкции и глоби от РИОСВ-Пловдив през септември. Най-голямата сума е за община Садово - 3991 лв., следвана от Пловдив - 3088 лв. и Карлово - 2194 лв. Средствата трябва да се използват от местните администрации за реализацията на екологични проекти.

Повече от 90 са проверените обекти от експертите на инспекцията през месеца, като половината от тях са инспектирани извънредно. На фирмите са дадени 35 предписания за отстраняване на установени нарушения по прилагане на екологичното законодателство. Съставени са 7 акта за административни нередности, като три от тях са за констатирано неизпълнение на дадени предписания.

Пловдив и областта се включват активно в кампанията за почистване

Контролни измервания на нивата на шум, излъчвани в околната среда при контролирани взривни дейности в кариерите в пловдивското село Белащица са извършени през месеца. Не са констатирани превишения на нормите за шум в околната среда. Запрашеността при проведените взривни дейности е била в рамките на добивните площи, като праха се е утаил за 5 минути и не е допуснато изнасяне извън границите на кариерата. 

РИОСВ-Пловдив се самосезира за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци в североизточната част на с. Цалапица. Експерти от инспекцията провериха за замърсяване на местността Бобевица и констатираха, че нерегламентираното замърсяване е на площ около 7-8 дка със смесени отпадъци (битови, строителни, едрогабаритни и др.). От екоинспекцията дадоха предписание да се почисти нерегламентираното замърсяване, а срокът за изпълнение, даден на кмета на община Родопи е до средата на октомври.

Извършени са проверки на 5 защитени територии в областта, като не са установени нарушения на режима, определен със заповедите за обявяването им и Закона за защитените територии. Границите на всички защитени територии в района на Клисура, Асеновград и Кричим са маркирани и обозначени с информацонни табели.