/ Общински съвет-Плевен
 
 Националният възпоменателен поход "По стъпките на Левски" от Плевен до Карлово тази година е с рекорден брой участници - 236.

От 13 до 18 юли те ще преминат Балкана в седем лъча.

Ентусиастите са от Плевен, София, Хасково, Шумен, Видин, Никопол и други градове. Сред тях има 60 ученици, както деца на предучилищна възраст. Някои от първите походници ще се включат със семействата си.

Участниците подготвят тематични вечери, посветени на живота и делото на Апостола.

Възстановява се традицията началото на прехода да се предшества от посещение в румънския град Турну Мъгуреле с поднасяне на цветя пред паметните плочи на Васил Левски и неговия най-близък съратник от Плевен, Данаил Попов. След ритуала там Стефан Цветомиров, ученик от Националното училище по изкуствата "Панайот Пипков", ще изпълни на гайда български мелодии.

Над 200 походници тръгнаха от Плевен по стъпките на Левски (СНИМКИ)

Инициаторът за първото издание на похода, бившият учител по история Васил Копчев от Плевен, отново ще бъде с походниците на 18 юли в Карлово.

Участието в похода е добър начин да се почувстваш истински българин и да се гордееш с това, е убеден знаменосецът на втория лъч, Радослав Тодоров - ученик от Математическата гимназия, който ще поеме по стъпките на Апостола за пети път.

Стартът ще бъде даден на 13 юли в 18.30 ч. с традиционно поклонение пред паметника на Левски в центъра на Плевен.
 
БТА