220 души се включват в 22-ия Национален поход „По стъпките на Левски
220 души се включват в 22-ия Национален поход „По стъпките на Левски / dariknews.archive

22-ят пореден Национален възпоменателен туристически поход, посветен на Васил Левски, който ще премине през Стара планина под мотото „По стъпките на Апостола",   ще бъде открит на 11 юли от 18:00 часа пред паметника на Васил Левски в Плевен.

Туристическият поход тръгва от Плевен на 11 юли и ще завърши в Карлово на 18 юли.

Тази година в похода участие ще вземат 220 души, те са учители, ученици и студенти предимно от Плевен, но ще има и участници от Видин, София, Силистра, Никопол, Карлово и Шумен. Най-малкият участник е на 8 месеца, а най-възрастният е на 70 годишна възраст. Това е създателят на похода "По стъпките на Левски", Васил Копчев.

220 души се включват в 22ия Национален поход По стъпките на Левски"
netinfo

Походът ще има 6 лъча, като във всеки от тях ще се включат по над 40 човека. Маршрутите са разнообразни и ще обхванат общо 18 хижи в Стара Планина, като преходите в планината ще са по 5-6 часа средно на ден.

Първият лъч на похода ще тръгне от Плевен на 11 юли, понеделник, в 18:00 часа. Последните два лъча ще потеглят в петък, на 15 юли. Всички те ще се срещнат на 18 юли в Карлово, където с тяхното пристигане ще започнат тържествата, посветени на Васил Левски.
Националният туристически поход „По стъпките на Левски" се организира за първи път през 1995 г. От 2001 г. единствен спонсор на похода е Община Плевен.

Организаторите изказаха своята благодарност към Община Плевен, която всяка година ги подкрепя финансово и спомага за реализацията на похода. В тази връзка те подариха на зам.-кмета Иван Кюлджийски специално изготвен плакет, който ще получат и хижарите, които ще приютяват участниците в похода.

220 души се включват в 22ия Национален поход По стъпките на Левски"
netinfo

В срещата с медиите, която се състоя в пресклуба на БТА в Плевен участваха  д-р Галина Цветкова - председател на Общинския комитет "Васил Левски" - Плевен, учителят-историк Васил Копчев - основател на похода, посветен на Апостола на свободата, зам.-кметът на Плевен Иван Кюлджийски, членове на организационния комитет  водачи на лъчове.