Над 200 походници тръгнаха от Плевен по стъпките на Левски (СНИМКИ)

/ Общински съвет-Плевен
От Плевен през Балкана за Карлово тръгна 25-тият национален туристически поход "По стъпките на Апостола".

Общински съвет-Плевен

По традиция началото бе поставено пред паметника на Васил Левски в центъра на Плевен, където всяка година се състои официалното изпращане.

Общински съвет-Плевен

Този път това се случи под звуците на гайда и с поема на Илко Иларионов, посветена на Апостола на свободата! Да пожелаят лек път на походниците пред паметника бяха и председателят на Общинския съвет на Плевен Мартин Митев, кметът на Общината Георг Спартански и председателят на Българския туристически съюз д-р Венци Росманов.

Повече от 200 души ще изминат стъпките на Апостола в юбилейния 25-ти поход

За похода през изминалите 25 години и за тези, които тази година ще преминат Балкана по пътя до Карлово, разказа д-р Галя Цветкова - председател на Общински комитет „Васил Левски”.

Общински съвет-Плевен

„На добър час” на участниците пожела и Васил Копчев - един от основателите на похода и почетен председател на комитета. Той и карловецът Васил Чардаклиев, родственик на Левски, тази година са и най-възрастните походници. Най-малкият участък е Йордан, който през август ще навърши 4 години.

Общински съвет-Плевен

Част от юбилейното издание на похода са представители на Плевен, Карлово, Видин, Никопол, София, Шумен и Левски. Сред учениците най-много традиционно са представителите на плевенската Математическа гимназия „Гео Милев”.

Общински съвет-Плевен

За първа година масово се включват и деца от началния курс - осмият лъч е съставен изцяло от ученици от ОУ „Йордан Йовков” и СУ „Иван Вазов”. Заявка за участие в следващото издание дадоха и от Начално училище „Христо Ботев“-Плевен.

Тържественото влизане на походниците в Карлово ще бъде на 18 юли, когато се навършват 182 години от рождението на Апостола на свободата.