Разполагат първия pop-up парк в Пловдив
Разполагат първия pop-up парк в Пловдив / netinfo
От днес до 3 юни пред Централна поща Пловдив ще бъде разположен първият в България Pop-up парк. Новото временно зелено пространство ще включва изкуствена трева, цветя, маса, пейки и барбарони, чадъри, маса за тенис, батут, различни игри и възможности за физическа активност и забава, кът за снимки и ще бъде на мястото в продължение на шест дни. Паркът ще бъде с размери от 50 квадратни метра и ще разгърне потенциала за изграждане на ново гражданско пространство в сърцето на града.

Pop-up паркът ще донесе допълнително зеленина в центъра на града и освен, че ще бъде място, подходящо за отдих, той ще предложи и различни възможности за забавление  за малки и големи.  Pop-up паркът ще включва в себе си календар, пълен с безплатни събития за всички пловдивчани и гости на града. Всяка вечер от 18 часа върху парка ще бъдат провеждани различни демонстрации на тренировки, като част от Седмицата на физическата активност и спорта MOVEWeek.

Pop-up или така наречените „изкачащи“ паркове, обикновено се създават за възстановяване на зона за автомобили, в такава за пешеходци. Идеята  се заражда в Сан Франциско през 2005 година, където eдно паркинг място сменя своето предназначение и се превръща в градско паркче.Целта е хората да преосмислят начина, по който се използват улиците и да се предизвика дискусия за промени в градската инфраструктура.