Фискалният съвет на България с изнесено заседание в Сопот
101763
Фискалният съвет на България с изнесено заседание в Сопот
  • Фискалният съвет на България с изнесено заседание в Сопот
Първото изнесено заседание на Фискалния съвет на Република България се проведе днес в Сопот. Членовете на независимия орган смятат, че управлението на общинските финанси е съществено за финансовата стабилност на държавата.

Проф. д-р Борис Грозданов, председател на Фискалния съвет, сподели, че бъдещите намерения на съвета са свързани с провеждането на подобни заседания и в други общини в страната и отбеляза, че това събитие не бива да бъде политизирано или разчетено като предизборна инициатива. То е свързано единствено с наблюденията на членовете на съвета върху съществената промяна във финансовото управление на Сопот.

Д-р Десислава Калчева, бивш директор на дирекция "Финанси и управление" във фонд ФЛАГ, отчете добрата работа, извършена в общината, и посочи метода на средносрочно планиране като съществен инструмент на управлението на общинските бюджети. Според нея общинските администрации трябва да следват добрите примери, да работят прецизно и в детайл, като същевременно следват принципи на пълна прозрачност и запознават местната общност със случващото се в техния град.

Финансовите експерти трябва да следят микро и макро икономическите процеси, отчетите и прогнозите на българските и международни финансови институции, демографските процеси, тенденциите и променливите и заедно да изготвят прогноза на 3-годишен период, която да бъде отразена при взимането на всички решения от Общинския съвет. Според д-р Ковачева община Сопот има добре функциониращ сайт, който информира обществото за всички решения и намерения на общината.

Николай Новаков, зам.-кмет на община Сопот, прилага принципа на „финансов реинженеринг“ при управлението на общинските финанси и смята, че общината трябва да се разглежда като бизнес структура. Този подход е довел до стабилизирането на общината, превърнал се е в изход от тежкото наследство на предишното ръководство и е очертал възможности за качествена промяна в живота на сопотненци с възможности за развитие и социални придобивки. Според него при управление на бюджета няма място за политически пристрастия.

Юнал Тасим, член на Фискалния съвет, приветства приложените в община Сопот бизнес механизми на планиране и управление на финансите и припомни, че общинските бюджети могат да окажат огромно влияние върху фискалната политика на една държава - преди време валутният борд в Аржентина пада поради лошо управление на общинските средства.

Дора Андреева, член на Фискалния съвет, смята, че примерът на община Сопот за финансова дисциплина и подход може да послужи и на други общини.

По време на срещата с Фискалния резерв Деян Дойнов, кмет на Сопот, и Мариана Кацарова, председател на Общинския съвет, демонстрираха пълно единомислие за бъдещото развитие на града, като очертаха възможности за развитие на индустриална зона и привличане на нови инвеститори. Всяка община трябва да използва своите ресурси и възможности, а държавата трябва да има подкрепяща, а не основна роля в бъдещето на регионите.

Не е важно тежкото наследство, важно е какви действия са предприети за справяне с проблемите и какви решения се прилагат, за да се осигури добро бъдеще на гражданите. Гъвкавите подходи показват добрата експертиза на общинската администрация и екипна работа между всички структури на местно самоуправление. На пръв поглед непопулярни мерки, като намаляването на таксите за детските градини с 90%, водят до безспорни ползи за гражданите, но и за повишаване на приходите.