Първанов, Пирински и Станишев пренебрегват заплахи за освиркване в Пловдив
Първанов, Пирински и Станишев пренебрегват заплахи за освиркване в Пловдив / Снимка: Даниела Ковачева

Президентът, премиерът и председателят на Народното събрание са потвърдили, че ще вземат участие в тържествата в Пловдив послучай 6 септември, въпреки заплахите за бойкот и протести срещу присъствието им. Кметът Славчо Атанасов им изпрати покани, въпреки призива на ДСБ да не го прави заради злоупотребите с еврофондовете и дискредитирането на България пред ЕС.

Той обясни, че поканите не са персонални, а към институциите, които прадставляват Първанов, Пирински и Станишев и призова в Деня на Съединението пловдивчани да загърбят нещата, които разделят нацията. За тържествената заря кметът на Пловдив е поканил и своите колеги от София, Варна, Бургас и Велико Търново. Над 400 гости се очаква да присъстват вечерта на традиционния празничен коктейл в ресторанта на хотел “Санкт Петербург”, който дават съвместно общината и областната управа.

Славчо Атанасов е категоричен, че няма да разреши на Атака и ДСБ да организират протестни митинги пред паметника на Съединението паралелно с церемонията на 6 септември. Ако искат разрешение за подобни прояви, ще го получат, но за друго място. Той предупреди, че провокиране на безредици и освирквания по време на зарята, каквито имаше миналата година срещу Станишев, ще е проява на лошо възпитание. Няма да обявим къде и кога ще протестираме и под каква форма, но се надяваме, че цяла България и управляващите ще чуят, че имо много хора, които се срамуват от тях, каза лидерът на ДСБ – Пловдив Спас Гърневски. Той уточни, че в понеделник ще стане ясно кои партии от десницата ще участват в протестните прояви. Повечето, включително и ГЕРБ, бяха на позицията Пловдив да покани за празника само Първанов в качеството му на пряко избран държавен глава, и да пропусне политическите лица във властта.