Проверяват за опасен цимент
Проверяват за опасен цимент / medicalbg.com

Проверки за наличие на хром 6 в строителен цимент извършват съвместно РИОКОЗ и митницата в Пловдив, съобщи главният секретар на здравната инспекция д-р Симеон Павлов. Акцията е по заповед на здравното министерство и е в резултат на  сигнал на Българската  асоциация на циментовата индустрия за наличието на опасното вещество, което може да предизвика алергични реакции.

 

РИОКОЗ вече е изпратила една проба в столичната лаборатория. Циментът е бил внесен от Турция. Проверява се и документацията  на други две фирми.

 

Контролът на внасяне на строителни материали от страни извън Европейския съюз осъществява първо митницата, която трябва да изисква от вносителите сертификат от изследване за хром 6. Ако такъв липсва, РИОКОЗ се намесва и започва свои проверки, подчерта д-р Павлов.

 

До момента мярката е само превантивна и няма сигнали от строителни фирми за инциденти с работници, уточни главният секретар на РИОКОЗ - Пловдив.

 

В Смолянско  също не са открити количества от опасния цимент. Инспекторите от дирекция “Здравен контрол” са проверили  обекти в Смолян, Чепеларе, Баните и Мадан. 

 

За първото тримесечие на годината през Митница Пловдив и митническите бюра в Пазарджик и Стара Загора са влезли над 9 хил. тона цимент от Турция. До сега с нито една от партидите не е имало проблем.

 

При всеки внос уведомяваме регионалните служби на Държавната агенция за технически надзор и на Министерството на здравеопазването, които са отговорни за качеството и безопасността на стоката, коментираха пред Дарик от Митница Пловдив.  В тридневен срок службите трябва да се произнесат какви действия ще предприемат.