Учебната година за възпитаниците на училището ще започне нормално
Прокуратурата в Пловдив води разследване за това, че по непредпазливост е запалено ОУ „Душо Хаджидеков“, съобщиха от обвинението.

На 1 септември, около 11:30 часа е бил подаден сигнал за възникнал пожар на покривната конструкция на училището. На място са пристигнали екипи на пожарнта, намиращите се хора в училището са били евакуирани. Пожарът е бил овладян и угасен. Няма пострадали хора при инцидента. 

Извършени са действия по разследването - оглед на местопроизшествие, разпитани са свидетели. Предстои назначаването на пожаротехническа експертиза и след нейното изготвяне ще се преценява за повдигане на обвинение.

"След вчерашния пожар, учебната година за възпитаниците на училището ще започне нормално", каза заместник-кметът по образование в общината Стефан Стоянов, предава БТА.

Пожарникар: Пожарът в пловдивското училище е заради небрежност

Той уточни, че децата от 3, 4 и 5 клас ще бъдат преместени във втората сграда на училището, а учениците от 6 и 7 клас - в СУ „Климент Охридски". По думите му децата от 1 и 2 клас ще останат на територията на основната сграда на училището, като шестте паралелки ще бъдат поместени в пригодените подблокови класни стаи.  

Организацията влиза в сила от 15 септември, но директорът на училището Грозденка Николова увери, че откриването на учебната година няма да бъде възпрепятствано. Тя съобщи, че по-късно днес ще бъде направена реорганизация за първия учебен ден.

Откриването на 15 септември ще се състои във втората сграда на училището на ул. "Антон Папазов" №18", добави Николова. Очаква се решение на Общински съвет за финансиране на аварийния ремонт, който може да започне още през септември.

„Днес очакваме ЗД „ОЗК Застраховане" да оцени щетите, подготвяме документите към междуведомствената комисия по бедствия и аварии, за да могат да подпомогнат ремонта на покрива", коментира Стоянов, като допълни, че междувременно той ще бъде финансиран с общински средства, за да може децата да се върнат по-бързо в класните стаи.

По-рано днес кметът Здравко Димитров проведе среща с представители на Регионалното управление на образованието, директора на пострадалото училище Грозденка Николова и началника на отдел „Образование" Донка Щилянова. Очаква се обектът да бъде освободен и от полицията и пожарната.

„Добрата новина е, че благодарение на бързата реакция на пожарната и общината класните стаи са запазени и почти невредими. Не се налага основен ремонт на цялата сграда, а само на покрива, който се надяваме да бъде завършен до края на годината", поясни още Стоянов.