Прокуратурата проверява кандидат-инвеститора за Баня
Прокуратурата проверява кандидат-инвеститора за Баня / netinfo

Апелативният прокурор на Пловдив Росен Димов разпореди проверка на произхода на средствата, с които частната фирма “Баня голф енд спа ризорт” иска да влезе в съдружие с община Карлово. Регистрираното преди три месеца акционерно дружество обещава да налее 60 млн.евро в развитие на туризма. Срещу това община Карлово се готви да влезе в смесеното дружество с апортна вноска от 29 имота, чиято обща площ е 1 120 декара, включително градския парк в Баня, хотела, спортния полуинтернат, стадиона и земеделски земи.

На Окръжна прокуратура е възложено да разследва дали кандидат-инвеститорът ще вкара реални пари в смесеното дружество с общината така, както тя ще внесе реални имоти, обясни Росен Димов пред Дарик. Припомням, че според проекторешението, което Общинският съвет ще гласува на 10 юли, съотношението на капитала в бъдещото смесено дружество е 66% към 34% в полза на частната фирма.

Прокуратурата препоръчва на съветниците в бъдещия дружествен договор да залегнат клаузи за единодушно гласуване при разпореждане със собствеността и вдигане на капитала. В противен случай общинският дял може да бъде стопен и имотите да останат изцяло под контрола на частния партньор, предупреди апелативният прокурор. Според него е недопустимо и използването на общинските имоти като обезпечение за теглене на кредити за финансиране на инвестиционните намерения.

Мегапроектът за изграждане на голф-игрища, хотели и вилно селище в Баня ще бъде основна тема на утрешното общоградско събрание от 18 ч. в Младежкия дом. Очаква се то да излъчи инициативен комитет, който да събира подписка за отделянето на Баня от Карлово в самостоятелна община.