Прокуратурата поема газификацията на Карлово
Прокуратурата поема газификацията на Карлово / netinfo

Виновниците за незаконното газифициране на Карлово от фирма без лиценз и без работен проект вероятно ще бъдат предадени на прокуратурата, заяви новият кмет на града Найден Найденов. Днес той очаква доклада от разпоредената от него проверка на смесеното дружество “Карлово газ” с управител Пламен Петков, в което общината държи 34%, а частният й партньор – “Си енд Джи Марица” – 66% от акциите.

Общината е привела неправомерно 905000 лв за газификацията не на “Карлово газ”, а на частната фирма на Пламен Петков “Мега модул”, каза кметът Найден Найденов. Ако проверката потвърди тази първоначална информация, със случая ще се заеме прокуратурата, а общината ще заведе дело за възстановяване на сумата. Тя е почти половината от общо 1 млн. 650 хил. лева, които правителството приведе на община Карлово за газификацията като част от споразумението за приемане на софийските бали.

Общинският съвет ще решава дали да закрие дружеството “Карлово газ” или да се опита да го узакони, каза кметът Найденов. Към днешна дата то все още няма лиценз за газифициране на района, заяви пред Дарик говорителят на Дъжавната комисия за енергийно и водно регулиране Яни Узунов. От дружеството, чиято работа бе спряна като незаконна от държавния строителен контрол, обаче продължават да твърдят, че до нова година ще газифицират 11 обекта, включително местната болница, 2 ясли и самата общинска администрация.

Междувременно стана ясно, че Черноморската технологична компания, която е с италиански капитали и оперира в няколко области в Северна България, е изявила желание да газифицира и Карлово. Председателят на Надзорния съвет на ЧТК Йордан Радев потвърди пред Дарик, че компанията ще подаде оферта и ще кандидатства за лицензия за Карлово. Той подчерта, че ЧТК не очаква съфинансиране от общината.