/ снимка: Кирил Кирилов
Появи се и версия, че пострадалият командос е посегнал пръв
Прокуратурата иска постоянен арест за братята роми от Войводиново
100218
Прокуратурата иска постоянен арест за братята роми от Войводиново
  • Прокуратурата иска постоянен арест за братята роми от Войводиново
Прокуратурата поиска постоянен арест за двамата братята от ромски произход, които пребиха в пловдивското село Войводиново 33-годишния ефрейтор Валентин Димов. Това заяви районният прокурор Чавдар Грошев. Обвиненията, които ще им бъдат повдигнати, са за средна телесна повреда по хулигански подбуди. Първоначално намерението беше за лека телесна повреда, но съдебно-медицинската експертиза показала счупване на лявата скула, от което мъжът трудно се храни и говори. 

Напрежение и протести в село Войводиново заради пребит военнослужещ
 
Двамата биячи са на 21 и 17 години. Наказанието, което предвижда законът, е от 2 до 10 години лишаване от свобода, като за непълнолетния присъдата може да бъде намалена до 3 г. В помощ на разследващите се появил запис от камера, разположена в близост, където отчасти се вижда как се е развил случаят, обяви прокурор Грошев.
 
Двамата братя обаче категорично не се признават за виновни, каза наблюдаващият прокурор по делото Евгени Милев. Тяхната версия е, че военният е ударил шамар на по-големия брат, което е довело до техните действия. За съжаление камерата не позволява да се проследи как се е развила ситуацията в нейното начало. В четвъртък прокуратурата ще поиска постоянен арест за ромите. Днес министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че държавата спешно трябва да вземе мерки, с които да се сложи край на беззаконието, което цари по ромските махали.

Каракачанов: Циганите станаха изключително нагли
 
Утре военнослужещият ще бъде опериран. Няма вътрешни рани или отоци, няма и опасност за живота му. Жителите на Войводиново тази вечер отново излизат на протест. В селото има засилено полицейско присъствие, а през деня бяха извършвани проверки на опасните постройки и съставяни актове за незаконно строителство. Работата на екипите ще продължи и утре.
 
Междувременно от управата на БСП в район Източен днес настояха местната власт да намери воля и съвместно с други институции да изработи „Стратегия за Столипиново“, който квартал, по думите им, е бомба със закъснител.

Незабавно събарят опасните сгради във Войводиново, гетото - опразнено
 
Чуйте и от приложеното аудио.