/ dariknews.archive
Предстои стартът на проект, за който се говори от много време и това е градската железница на Пловдив и региона - Асеновград, Чирпан, Белозем, Първомай. Това заяви управителят на Тракия икономическа зона Пламен Панчев. Той откри форума "За бизнеса в Пловдив". По думите му, става дума за жп инфраструктура, по която да бъдат превозвани хора и товари, като амбициите са това да се случва в доста големи мащаби.  

Христо Иванов е новият шеф на БДЖ-Пътнически превози

Градската железница е многократно обсъждана идея, чрез която да се търси алтернатива за пътуване на хората, с цел разтоварване на автомобилния трафик. Той е залегнал в сегашния Общ устройствен план на града, ала по думите на Панчев трябва да се форсира реализацията му.

"През последната година работим активно за търсене на начини да реализираме този проект, а през последните дни имахме няколко ключови срещи. В момента се стремим да осигурим държавните институции и компании, без които не би могло това да се случи - БДЖ, НКЖИ, Министерството на транспорта, Областна управа Пловдив, заинтересованите общини, на чиято територия ще се развива проектът.

Не може да стане и без бизнеса - има компании, които имат нужда да използват железопътен транспорт",
каза още Панчев и добави, че проектът предразполага и към привличане на нови инвеститори.