/ netinfo
На над 60 сигнала за нарушение на общинската наредба за управление на отпадъците е реагирало общинското предприятие  през последните три месеца
Изрисуваните с графити образи на възрожденци, революционери и поети по склоновете на Сахат тепе в Пловдив са почистени. Преди няколко години лицата на велики българи като Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Владимир Димитров-Майстора, Пейо Яворов и други бяха увековечени с графити от любителя художник Стойко Гагъмов.

Изображенията вече са премахнати след предписание и инструкции как да стане това от Националния институт за недвижимо културно наследство, обясни директорът на "Чистота“ Иван Стоянов. Специализираният екип на общинското почистващо предприятие е приключил продължилата повече от месец работа по едното от пловдивските тепета.

Кметове: Не можем да насмогнем на вандалите

От тази сутрин "Чистота" започва да чисти и фасадите на сгради в реконструирания участък на бул. "Руски“, съобщи още Стоянов.

Той допълни, че на над 60 сигнала за нарушение на общинската наредба за управление на отпадъците е реагирало общинското предприятие през последните три месеца. Съставени са 17 акта, издадени са 21 фиша за глоба от 10 до 50 лева и 12 констативни протокола с предписания.

Монтират видеонаблюдение на Сахат тепе

"Най-честите нарушения са свързани с нерегламентираното изхвърляне на строителни отпадъци, както и на смет извън съдовете за смесен битов отпадък. Санкции се налагат и за оставяне на кашони и други опаковки край цветните контейнери за разделно събиране“, коментира още той. 

Припомням, че след решение на ОбС от есента на миналата година, над 50 служители на "Чистота“ имат право да санкционират за замърсяване на околната среда.