Сахат тепе
Сахат тепе / netinfo
Монтиране на видеонаблюдение на Сахат тепе обмислят от администрацията на район „Централен“. Това е само част от мерките, които предприема кметът на района за по-добрия облик на знаковия за Пловдив Данов хълм, както и за безопасността на жители и гости на града. През настоящата седмица кметът на „Централен“ Георги Стаменов, на чиято територия се намира природната забележителност Сахат тепе, инициира обследване на хълма, на база което ще бъдат разписани конкретни мерки и разработен проект за видеонаблюдение.

„Темата за Сахат тепе е актуална отдавна. Нашарените с графити скали, сгради и часовниковата кула не са приятна гледка за пловдивчани и за всички гости на града. Ще направим всичко възможно тепето отново да бъде привлекателно място за отдих", коментира Стаменов.

Още през февруари 2018 г. кметът на „Централен“ се натъква на зазиданата с изтръгнати павета от алеята врата на часовникова кула. Паметникът е нашарен от няколко страни, а табелата с историческата справка за съоръжението е изкъртена.

През пролетта се състояха редица акции на природолюбители, които чистиха Сахат тепе. Преди броени дни студенти и ученици се включиха в поредното почистване с призив да се грижим за Дановия хълм – зелена зона за отдих и разходки в сърцето на Пловдив. Общинската дирекция „Екология и управление на отпадъците“ пък реализира акция по почистване и обозначаване на границите на Дановия хълм.