Премахват графитите с възрожденци по пловдивските тепета
Премахват графитите с възрожденци по пловдивските тепета / netinfo
графити
93481
графити
  • графити
Изрисуваните с графити образи на възрожденци, революционери и поети по пловдивските тепета ще бъдат премахнати. Това съобщи за Дарик кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.  

На първо време, служителите на общинското предприятие „Чистота“ ще премахват само нецензурните надписи и изображения. На по –късен етап от време тепетата ще бъдат почистени и от ликовете на знаменити българи, които бяха изрисувани на скалите преди няколко години.

„Това, че става въпрос за образи на поети и революционери, не е повод да не се спазва закона“, обясни мотивите на администрация за премахването на изображенията Стаменов.

„Търсим диалог с хората, които искат да практикуват изкуството на графитите. Нека те се свържат с районната администрация. По тяхно желание можем да обособим пространство със стена, на която ще могат да творят, но не и да правят това в защитени зони със специален статут, каквито са тепетата“, допълни още той.

Припомням, че преди няколко години лицата на велики българи като Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Владимир Димитров-Майстора, Пейо Яворов и други бяха увековечени с графити от любителя художник Стойко Гагъмов първо върху скалите на Сахат тепе. След това образи на велики българи бяха изрисувани и на Младежкия хълм.