/ dariknews.bg
Правителството прехвърля на община Пловдив собствеността върху държавни имоти на територията на общините Пловдив и Марица за реконструкцията и разширението на Голямоконарско шосе. Това решение бе взето днес на Министерски съвет (МС). С реализирането на проекта се очаква да се подобри организацията на движението и да се повиши пропускателната способност на една от най-натоварените входно-изходни артерии на град Пловдив, която е основна пътна връзка с автомагистрала „Тракия“.
 
Според решението на МС община Пловдив разполага с необходимия финансов ресурс за управлението и поддържането на предоставените имоти, а в бюджета й са предвидени средства за изпълнението на проекта.
 
През април си очаква да стартира първият етап от цялостната рехабилитация. Пълното му име е „Реконструкция на пътно кръстовище - Пътна връзка „Пловдив - АМ „Тракия“ (възел „Запад“)“ с път за село Радиново и Индустриална зона „Марица“. Паралелно с изграждането на кръстовището ще бъдат подменени всички подземни комуникации и ще бъде поставена нова тръбно-канална мрежа. По този начин при следваща подмяна на кабели няма да се налага ново разкопаване.
 
Реконструкцията на Голямоконарско шосе е на обща стойност около 55 млн. лв. Проектът обхваща участъка от бул. „Дунав“ до транспортен възел „Царацово“ и кръстовището за Индустриална зона „Марица“. Той е на територията на общините Пловдив и „Марица“.