Предписания за дядо Николай след проверката на храма-костница в Батак
Предписания за дядо Николай след проверката на храма-костница в Батак / снимки: Кирил Кирилов
Предписания за дядо Николай след проверката на храма-костница в Батак
50467
Предписания за дядо Николай след проверката на храма-костница в Батак
  • Предписания за дядо Николай след проверката на храма-костница в Батак

Проверката на комисията, която инспектира храма-костница в Батак по сигнал за нерегламентирана намеса, трябва да приключи днес. Според кмета на родопската община Петър Паунов ще бъдат издадени няколко предписания. В момента членовете на комисията събират документацията по прехвърлянето на собствеността на църквата-паметник от община Батак на Пловдивската митрополия.

Експертите, които от понеделник проверяват храма „Св. Неделя", са Слави Славов, Мария Демирева и Зорина Милковска, съобщиха от Министерството на културата. От пресцентъра на ведомството уточниха, че докато комисията не издаде констативен протокол, няма как да коментира дали има някакви нарушения.

Това е вторият храм на територията на пловдивската епархия, който след облепената с гръцки мушами митрополитска църква „Св. Марина", е подложен на проверка от страна на културното министерство. Инициативата дойде от камарата на пловдивските архитекти, които събраха подписка и изпратиха открито писмо до министър Вежди Рашидов, в която категорично се обявиха против това паметникът на културата в Батак да се използва за богослужения и да бъде нарушаван вътрешния му интериор.

Нито един архитект не е дошъл в храма "Св. Неделя" да види има ли преустройство и ремонт, ако подлежат на съд - ще ги осъдя всичките, категоричен бе кметът на Батак Петър Паунов. Златният саркофаг е идеален, не виждам какъв е проблемът, в крайна сметка който поръчва музиката, той плаща, каза кметът Паунов. По думите му, е въпрос на вкус дали ще се харесат златните саркофази. Разбира се, че има хора, които биха предпочели опушени или дървени, посочи още кметът. Според него в църквата трябва да се палят свещи. Той подчерта, че никога няма да позволи да се реставрира старата църква в Батак. Той е получил обещание за това и от пловдивския митрополит Николай.

Очаква се тази седмица да приключи и прокурорската проверка на митрополитския храм „Св. Марина", който предизвика общественото негодувание заради гръцките тапети, с които бяха облепени автентичните му стени.