Правят на Джумаята Площад на възрожденците
Правят на Джумаята Площад на възрожденците / netinfo

Площад на възрожденците ще бъде създаден на мястото на градинката на Джумаята. Проектът предвижда пространството в подстъпите на Стария град да бъде организирано по нов начин и там да бъдат поставени арка и бюстове на видни пловдивчани създателя на панаира Обрейко Обрейков, най-успешния кмет Божидар Здравков, спомоществователя Димитър Кудоглу. Това обясни издателката Божана Апостолова, която е един от инициаторите на идеята.

 

Реализацията й ще бъде финансирана от няколко местни бизнесмени. В инициативния комитет са проф. Андрей Пантев, скулптурът Ставри Калинов и други видни общественици. Те са избрали да възложат поръчката на скулптора Крум Дамянов. На 2-ри май той ще бъде в Пловдив, за да огледа на място площадчето.

 

Според Божана Апостолова, за реализацията на проекта ще се наложи премахването на разположените стъпаловидно по тротоара на ул. “Отец Паисий” пицарии и кафенета. Няма такова решение, но администрацията работи по осигуряване зелена светлина за реализация на проекта и предстои да внесем в Общинския съвет проект за решение, който няма да ангажира финансово общината, каза председателят на Общинския съвет Илко Илиев.