смет
смет / Дарик архив
Таксата за битова смет в общините Велинград и Ракитово ще поскъпне. Подготвят се и предложения за съответните промени в наредби, предстоят публични обсъждания и гласуване в общинските съвети.

Днес ще бъде общественото обсъждане по темата в Ракитово. Срещата започва в 10,30 часа в залата на общинската сграда. Проектът на местните управници предвижда за граждани услугата да се повиши двойно - от 3 на 6 промила, а за фирми – от 7 на 10 промила. Във Велинград вероятно скокът няма да е чак толкова драстичен, но също е неизбежен.

От двете общини мотивират намеренията си с изискването от 1 януари 2018 година да извозват отпадъците си до Регионалното депо край Пазарджик. Заради по-дългите разстояния себестойността на услугата ще се увеличи.

Отсега кметските екипи обмислят как да намалят допълнителното финансово натоварване. В Ракитово ще се обсъжда идея общината да купи нов камион с преса, за да се намалява обемът на сметта и да се пести от превоз. Гласувано е и решение за кандидатстване с проект за компостиращи инсталации. 

Във Велинград пък вече са с проект за претоварна станция, от която също се очаква да намали количеството на извозваната и депонираната смет. Очаква се одобрение за финансиране от Министерството на околната среда и водите.