Пловдивските свещеници зад Митрополит Николай в позицията му за Саръев
Пловдивските свещеници зад Митрополит Николай в позицията му за Саръев / netinfo

Пловдивските свещеници застанаха зад Митрополит Николай, който отказа да благослови отец Боян Саръев като кандидат за кмет на Кърджали. Това става ясно от открито писмо на епархийското свещеничество, изпратено днес до Патриарх Максим, Светия Синод, президента, председателя на Народното събрание, Министерствата на вътрешните работи и правосъдието, СЕМ и медиите.

Местният клир се обяви срещу цитирам: „безпрецедентната за най-новата история на България атака срещу Българската Православна Църква” от страна на телевизия СКАТ и партия „Атака”. Екип на медията хвърли фес в покоите на владиката, заради отказа му да благослови Саръев в политическото поприще. „От издигналите кандидатурата на отец Боян Саръев за кмет на Кърджали политически сили, ВМРО, ГЕРБ и Атака, само партията на г-н Волен Сидеров не разбра и не прие позицията на Пловдивския митрополит, и започна злостна кампания срещу него” – се казва в документа. преди дни за Дарик самият митрополит заяви, че не вярва Волен Сидеров да стои зад „страшния грях” на журналистите.

Свещениците призовават държавните органи, отговорни за реда и мира в страната, да вземат под внимание отправените заплахи за насилие и смърт и съответните мерки за забраняване на Телевизия СКАТ като насаждаща в българското общество етническа и религиозна омраза и подтикваща към насилие.