протест НИМХ синоптици
протест НИМХ синоптици / БГНЕС
Пловдивските синоптици подкрепят колегите си от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) в насрочения за днес протест.
 
Те настояват спешно да получат 1 145 000 лв. за осигуряване на дейността си до края на годината, както и за трайно решение на проблема с недофинансирането.
 
До 9 юли парите свършват и ще започне поетапно изключване на звената, алармира синоптикът Анастасия Стойчева.
 
Според председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски решението на проблема е, дейността на НИМХ да бъде изведена на отделен ред в бюджета на БАН.
 
Това е договорено на среща с министъра на образованието Красимир Вълчев.
 
Ето какъв е призивът на метеоролозите, който може да бъде прочетен на официалната им страница:
 
„Уважаеми сънародници, медии, държавни и общински структури, организации и фирми, 128 години Националният институт по метеорология и хидрология работи за Вас, сега се нуждаем от Вашата подкрепа. След два месеца от началото на нашия тих и възпитан протест, липсва решение на проблема. Вместо това, бяха предприети опити за манипулации и дискредитиране. Времето ни изтича! Затова, на 21.06.2018 г. от 9.00 ч. до 10.30 ч. пред централната сграда на БАН, ние, работещите в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) провеждаме предупредителен протест - митинг: Срещу целенасочения опит на ръководните органи на БАН да ликвидират дейността на НИМХ като Национална хидрометеорологична служба на Р. България, като ни оставят без необходимите минимални средства за изпълнение на задълженията ни“.