Пловдивски  кадрови военни осъдени за шпионаж в Гърция
Пловдивски кадрови военни осъдени за шпионаж в Гърция / netinfo
Трима български граждани, двама от които военнослужещи, са заловени, докато правят снимки на гръцки военен обект край граничния град Орестиада и са осъдени на 15 месеца затвор за шпионаж. Това заяви пред Дарик консулът ни в Атина Васил Митровски.

Той съобщи, че вчера военното ни аташе в Атина е бил повикан в гръцкото министерство на отбраната и е информиран за случая. Пред Дарик медийният съветник на военния министър Николай Цонев Цветомира Жекова коментира, че очаква бързо изясняване на казуса.

Цветомира Жекова заяви пред Дарик, че двамата военнослужещи са сержант и редник и не са снимали за военно списание, както по-рано съобщиха някои от информационните агенции: „Двамата български военнослужещи са там по време на годишния си отпуск в качеството си на туристи. По сега действащото законодателство те се явяват цивилни граждани и са в правомощията на външно министерство, до където от наша страна сме изпратили писмо с молба за бързи мерки по изясняване на случая. Предполагаме, че са снимали с камерата чисто туристически обекти, без да знаят какво снимат. Няма напрежение между двете министерства, все пак Гърция е наша партньорска държава” .

Консулът ни в Атина Васил Митровски съобщи, че до момента няма реакция от гръцкото външно министерство. Тримата фотолюбители се намират в Орестиада без право да напускат Гърция: „Осъдени са по бърза съдебна процедура на 15 месеца ефективен затвор, като присъдата може да бъде откупена. Дано да е някаква самоинициатива или нещо такова, любителски интерес и т.н.”.

Семействата на осъдените за шпионаж българи са информирани за съдбата на близките си. Двама от военослужещите са семейство. Съпругът Йордан Чапов служи в 91-ви инженерен полк в Пловдив, 35-годишната му съпруга е кадрови войник в друго поделение.  По неофициална информация семейството е от Ивайловград и има два деца. В момента Чапов е в полагаем отпуск след мисия, след като се е завърнал през юли от Косово.

В софийската Военно-окръжна прокуратура, на която са подсъдни извършените в чужбина престъпления на служители на армията и МВР, не са информирани за случая. Това заяви пред Дарик майор Костадин Босачки, който замества началника полк. Спас Илиев. Според Босачки, независимо дали българските военослужащи са били цивилни и в отпуск, евентуална проверка би следвало да бъде образувана във Военно-окръжната прокуратура. Той обаче бе категоричен, че не може да се ангажира с конкретен коментар дали е възможно да се стигне до проверка или предварително производство.