/ Община Пловдив
Пловдивчани сами избират водните ефекти на фонтана на пл. „Централен“
102231
Пловдивчани сами избират водните ефекти на фонтана на пл. „Централен“
  • Пловдивчани сами избират водните ефекти на фонтана на пл. „Централен“
Пловдивчани и гостите на града ще могат да управляват сами светлините и водните ефекти на фонтана на пл. „Централен“, който се намира до паметника на Гюро Михайлов. С какъв цвят да са светлините и начина на издигане на водата всеки един може да определя посредством табло, което се намира в непосредствена близост до фонтана.

Според кмета на Пловдив Иван Тотев, иновацията се случва за първи път в България.

Цветовите възможности на светлините са 12, сред които оранжево, тюркоазено, розово. Хората могат сами да си направят цвят, а 15 са вариантите за струята на водата. На целия площад са разположени камери за наблюдение, а вечер патрулират и служители на „Общинска охрана“.

Вечерно време  ефектите могат да се наблюдават много по-добре. Това не са просто фонтани и водни площи, те са плитки, за да може хората да се разхождат спокойно вътре в тях и да са достъпни, заяви още Тотев.

В непосредствена близост до фонтаните има и още една атракция, където децата да се забавляват и могат свободно да се разхождат по камъни като по речно корито.

В момента се подготвят информационни табели, които ще бъдат поставени на няколко места на площада. Те ще светят през нощта. Изработва се и голям бронзов макет, който ще бъде до северната страна на археологически комплекс и ще показва целия форум.