мостът в Първомай има нужда от спешна реконструкция
мостът в Първомай има нужда от спешна реконструкция / netinfo
Въпрос, отнасящ се до компрометираните мостови съоръжения над река Марица край Първомай внесоха в Народното събрание депутатите от БСП Манол Генов и Георги Търновалийски. Проблемите с тези съоръжения бяха поставени от жителите на общината по време на откритите приемни на народните избраници.

Проблемните участъци датират от 2015 година. Тогава е получено уверение, че ще бъде изграден нов мост. Две години по-късно няма ново съоръжение, а старото е с ограничение от 5 тона, което затруднява превозвачите, защото мостът над Марица е единственият, който свързва селищата от северната и южната страна на реката.

Питането към министъра на Регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков е формулирано така: „Планирате ли и в какъв срок да извършите спешни действия за привеждане на моста в нормално експлоатационно състояние, за да могат да преминават МПС над 5 тона? Кога ще бъде изпълнено и обещанието за ново мостово съоръжение и на какъв етап е неговото проектиране?“

Червените депутати са внесли питане и за моста по пътя Първомай-Поройна-Асеновград. Той от години е затворен, но фактически се ползва и е опасен за преминаващите, а всеки по-обилен дъжд разрушава пътната настилка и води до откъсването на връзката към селата Поройна, Леново и Тополово. Според депутатите, в Областната управа има уверение, че е осигурено финансиране за реконструкцията на съоръжението. Затова те искат потвърждение на това и питат за срока, в който ще бъде извършен ремонта.

Очаква се министър Нанков да даде отговор по време на днешния парламентарен контрол.