Печатарски мастила са замърсили Марица
Печатарски мастила са замърсили Марица / Дарик Пловдив

С печатарски мастила е замърсена водата, изтичаща от тръба при баража на река Марица, съобщиха от РИОСВ. Лабораторният анализ е показал висока химична потребност от кислород в пробите, взети от отпадъчната вода, изтичаща през тръба в реката и от отпадъчните води на завода за велпапе «Дунапак Родина» АД, зауствани в градската канализация. В пробите, взети от Марица, този показател е в норма, уточняват от екоинспекцията.

Експертите от Регионалната лаборатория на Изпълнителна агенция по околната среда са изследвали пробите и по специфичен за печатарската промишленост показател - абсорбируеми органохалогениди. Анализът е доказал наличие на печатарски мастила. В речните проби не е установено подобно замърсяване.

Все още не е локализиран източникът на замърсяването, проверките на екоинспекцията продължават до установяването му.

Сигналът за оцветяването на реката бе подаден в РИОСВ преди няколко дни. Протоколи с предписания бяха съставени на няколко фирми по протежението на бул. „Марица", които могат да са евентуални замърсители. Сред предупредените да вземат мерки са завода за велпапе „Дунапак Родина", 2 малки печатници и фирма за пране и химическо чистене. Предписание за затапване на тръбата, през която изтече оцветена вода, е съставено на кмета на Пловдив Славчо Атанасов.

За локализиране на източника ще бъде изискана извадка от подземния кадастър от Голяма община.